De ezels van Santorini

De ezels van Santorini

Afgelopen zomer waren we op vakantie op Santorini, bekend als één van de mooiste van de Griekse eilanden.

En het is ook inderdaad een schitterend eiland, maar al dat toerisme heeft een keerzijde.

Naast de oude vulkaankrater, de verschillende kleuren stranden (rood, wit en zwart) zijn de ezels een belangrijke toeristische trekpleister.  Van de vroege ochtend tot de late avond staan ze te wachten om toeristen langs de steile kust van Fyra naar beneden te rijden. En weer terug naar boven.

Allemaal in de branden Griekse zon.

Op een enkele ezel na, drommen de dieren massaal samen in de kleine beetjes schaduw die op de opstapplekken te vinden zijn.

 

Voor ons al reden genoeg om niet aan zo’n ezelritje te beginnen. Maar het blijkt nog heel veel erg te zijn voor de ezeltjes van Santorini.

Gebroken ruggen door zware toeristen

Een paar weken na thuiskomst zagen we namelijk dit bericht voorbij komen.

Ezels bleken soms zelfs een gebroken rug over te houden aan het moeten vervoeren van te zware toeristen. Nog veel vaker krijgen ze last van een ingezakte ruggengraat en wonden als gevolg van de mensen op hun rug.

Het Griekse ministerie van landbouw heeft nu een wet uitgeschreven dat toeristen zwaarder dan 100 kilo niet meer op een ezel mogen rijden.

Nog afgezien van de vraag in hoeverre dit gaat worden nageleefd (zie jij de hoeders van die ezels al aan iedereen vertellen dat ze eerst even op de weegschaal moeten?) is het ook maar een halfbakken maatregel.

Volgens de lokale boeren zou een ezel maximaal zo’n 50 kilo kunnen dragen. Nu hoef ik jou natuurlijk niet te vertellen dat de gemiddelde toerist daar flink overheen gaat. Sterker nog: zelfs met de nieuwe wet is het dus legaal om de ezels het dubbele te laten dragen van wat ze eigenlijk aankunnen!

Dierenattracties op vakantie: niet doen

Veel vakantieplekken hebben gebruiken met dieren. Je hebt de olifanten in Azië, waar toeristen ook door worden rondgereden. Tijgers die half gedrogeerd zijn zodat mensen veilig met ze op de foto kunnen. Dolfijnen waar je mee kunt zwemmen, maar die tussentijds in erbarmelijke omstandigheden worden gehouden.

En er is maar één manier om dat tegen te gaan: er niet aan meedoen.

Door te betalen voor dit soort attracties, houd je het bestaan ervan namelijk in stand. Want de reden dat deze dieren worden uitgebuit, is dat er geld mee wordt verdiend. Drogen de inkomsten op, dan stopt vanzelf de uitbuiting.

Natuurlijk zijn er ook parken die het wél goed doen, en die hun dieren juist goed verzorgen. Waarmee ze weer een belangrijke bijdrage leveren aan de bescherming van die dieren.

Verdiep je dus altijd eerst in beoordelingen over dit soort attracties, voordat je ernaartoe gaat. Probeer te achterhalen of de dieren in juiste omstandigheden worden gehouden. Zo weet je welke parken je geld verdienen, en welke je beter kunt vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *